Acupunctuur

De bekendste vorm van Chinese geneeswijze in het Westen is de acupunctuur. De eerste teksten over de theorieën van de Chinese geneeswijze gaan meer dan 2500 jaar terug. In deze tijd zijn de eerste teksten over Yin en Yang en de vijf elementen en de behandeling met acupunctuur opgeschreven. Deze theorieën vormen de basis voor onder andere de acupunctuur.

Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van hele dunne naalden die in acupunctuurpunten worden geprikt. Deze acupunctuurpunten zijn ingangen op de meridianen, die toegang geven tot de energiestromen in het lichaam. Meridianen zijn energiebanen die over het hele lichaam stromen. Deze meridianen zijn gevuld met energie en bloed. Het is een netwerk dat vergeleken kan worden met het netwerk van bloedvaten. De meridianen zijn verbonden met onze organen.

Door het gebruik van de meridianen en de acupunctuurpunten kun je de organen en andere delen van het lichaam beïnvloeden. Door het gebruik van acupunctuurnaalden kun je de energie laten stromen. Een bekend Chinees gezegde luidt: Waar het niet stroomt, doet het pijn. Door de vrije stroom van energie door de meridianen te herstellen, kun je pijn opheffen. Dit is slechts één van de voorbeelden van wat acupunctuur kan doen.

Chinese geneeswijze is uitermate geschikt voor preventieve behandelingen. Dit voorkomt dat het lichaam ver uit balans gaat. De kijk op het lichaam is in de Chinese geneeswijze anders ontwikkeld. Vele kleine ongemakken of tekenen kunnen al aangeven dat het lichaam uit balans is. Normaal gesproken is dit in het Westen nog geen aanleiding om een dokter te bezoeken. Middels een behandeling met acupunctuur, kan voorkomen worden dat deze balansverstoringen zich verder ontwikkelen tot een (erge) klachten.

 

Acupunctuur kan ingezet worden in een grote variëteit van klachten. Hierbij kan gedacht worden aan ademhalingsklachten, allergieën, blaasklachten, gynaecologische (vrouwen) klachten, hart- en vaatziekten, huidaandoeningen, infectieziekten, neurologische klachten, pijnklachten, psychische klachten waaronder slapeloosheid, rugklachten, spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsklachten, zintuigelijke aandoeningen. Ook bij vage klachten kan acupunctuur een uitkomst bieden.

 

De World Health Organisation heeft een lijst opgesteld met indicaties waarbij acupunctuur effectief is.  Zie hier.

Wil je weten of acupunctuur geschikt is voor jou klachten, neem dan vrijblijvend contact op.

Wat is er meer waard, je bezittingen of je gezondheid?
   Lao Zi  (Chinese filosoof, grondlegger van het taoïsme en auteur van de Dao De Jing)

Interesse? Neem contact op

tuina massage

Tui na ofwel Chinese massage therapie is één van de 4 belangrijkste pijlers van de Chinese geneeskunde. Deze vorm van Chinese geneeskunde is in het Westen minder bekend dan acupunctuur.

Archeologische studies hebben aangetoond dat het gebruik van Chinese massage therapie circa 5000 jaar terug gevoerd kan worden. Dit is de basis van alle moderne massagetherapieën zoals Tui na, Shiatsu en ook osteopathie.

Bij Tui na wordt ook gebruik gemaakt van de meridianen in het lichaam en de acupunctuurpunten. Echter wordt er gebruik gemaakt van vele massagetechnieken in plaats van acupunctuurnaalden om de energie weer in beweging te krijgen.

Tui na kan onder andere gebruikt worden voor spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsklachten, pijnklachten waaronder bijvoorbeeld hoofdpijn, gynaecologische klachten en nog vele andere klachten.
Ook kan een acupunctuurbehandeling gecombineerd worden met Tui na.

Wil je weten of Tui na geschikt is voor jouw klachten, neem dan vrijblijvend contact op.


 

 

 

 

 

"Waar het niet stroomt, doet het pijn"                                                                            
     Chinees gezegde

Interesse? Neem contact op