ACUPUNCTUUR WESTLAND

Longevity oftewel lang leven

Home / Longevity oftewel lang leven

Vandaag de dag wordt de gezondheid steeds belangrijker om te behouden. De cijfers liegen er niet om dat de belasting op ons zorgstelsel steeds groter wordt. Volgens de laatste gegevens zouden de tekorten in het zorg personeel steeds groter worden en de kosten van de zorg exponentieel stijgen in de komende jaren. Wat kunnen we zelf doen om de druk op de zorg te verkleinen en onszelf gezond te houden? Tenslotte is iedereen erbij gebaat om gezond oud te kunnen worden.

 

In de traditionele Chinese geneeswijzen is veel geschreven over longevity en gezond oud worden. Zo hadden de Chinese keizers hun eigen Qigong meester die hun Qigong oefeningen leerden om hun energie (Qi) te vergroten en te vermeerderen. Ze hadden hun eigen heelmeester geschoold in de traditionele Chinese geneeswijze om hun gezondheid te optimaliseren. Dit alles om hun leven te verlengen en om in goede gezondheid te blijven.

Waar hangt de gezondheid vanaf volgens deze wijsheden? In een serie van korte blogs wordt vanuit het perspectief van de Chinese theorie over gezondheid dit nader toegelicht.

 

Volgens Peter Deadman in zijn boek Live well, Live long[1], zijn er 3 facetten die van invloed zijn op de basis gezondheid. Deze 3 facetten zijn de constitutie van de persoon, de leefstijl en een dosis geluk zoals hij dat omschrijft. In deel één van deze reeks zal als eerste het begrip constitutie ander worden toegelicht.

 

Constitutie

De constitutie of lichaamsgestel zegt veel over onze basis gezondheid. We kennen allemaal wel personen die 90 jaar oud zijn geworden terwijl de levensstijl niet ideaal was omdat er veel alcohol genuttigd werd of veel gerookt is. Of anderen die op jonge leeftijd al veel klachten en ziektebeelden vertoonden terwijl de levensstijl optimaal was met gezond eten, veel bewegen en dergelijke.

 

In de theorie van de Chinese geneeswijzen wordt de constitutie omschreven met het begrip ‘de prenatale Jing’. Met prenatale Jing wordt bedoeld de Jing die voor de geboorte is ontstaan.

Jing is een term die niet zomaar te vertalen is omdat wij een dergelijk begrip niet kennen in de westerse geneeskunde. Jing is een combinatie van de genetische eigenschappen, die vergelijkbaar is met het DNA, en een hoeveelheid prenatale energie (Qi). De Jing wordt vanuit onze ouders doorgegeven vergelijkbaar hoe het DNA wordt doorgegeven. De hoeveelheid Jing wordt bepaald door het gestel van onze ouders. Hoe gezonder zij hebben geleefd, hoe meer en kwalitatief betere Jing er wordt doorgegeven. Deze Jing is heel belangrijk in ons leven. Dit is onze voorraad aan energie waar we ons hele leven mee moeten doen.

Om een metafoor te gebruiken om dit begrip beter te begrijpen, zou de Jing omschreven kunnen worden als de erfenis die vanuit onze ouders wordt doorgeven. Je kan een voorstelling maken van een groot spaarvarken dat gevuld zit met geld, waarbij het geld de hoeveelheid Qi vertegenwoordigd. Het bijzondere aan deze erfenis is, is dat hij aan het begin van het leven wordt doorgegeven in plaats van aan het einde van het leven. Daarbij werkt deze spaarpot wel zo dat je niet ‘rood’ kan staan of een schuld kan hebben. In dit geval is het OP=OP. Ook kan deze prenatale Jing niet meer worden aangevuld.

[1] Deadman, P. (2016). Live well live long: Teachings from the Chinese Nourishment of Life Tradition.

Button Redirect Boek Afspraak

Klaar om de harmonie in je geest, lichaam en ziel te herstellen?

Ready to Restore Harmony in Your Mind, Body, and Spirit?

× Maak Een Afpraak!